Ekonomi
Türkiye Varlık Fonu’nun başına geçen isim belli oldu
Follow @dusuncemektebi2
Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Türkiye Varlık Fonu Yönetim AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atandı. Başbakanlıktan alınan bilgiye göre, Bostan'ın, 6741 sayılı Kanunun 2'nci maddesine göre Varlık Fonu Yönetimi AŞ. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atanma kararı Başbakan Binali Yıldırım tarafından onaylandı.
MEHMET BOSTAN KÄ°MDÄ°R?
1971 Ä°stanbul doÄŸumlu Mehmet Bostan, Ä°stanbul Ãœniversitesi, Ä°ktisat Fakültesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler bölümünden mezun oldu ve Ä°stanbul Bilgi Ãœniversitesinden Ä°ngilizce Ä°ÅŸletme Yüksek Lisans (MBA) aldı. Ä°ÅŸ hayatına 1995 yılında baÅŸlayan Bostan, Denizbankta Kurumsal Bankacılık Yetkilisi, BNP Ak Dresdner Bankta Pazarlama Müdürü, Türkiye Sınai Kalkınma Bankasında Müdür görevlerinde bulundu. Son olarak Dresdner Bank AG Türkiye BaÅŸtemsilcisi olarak görev alan Mehmet Bostan, 1 Eylül 2009 tarihi itibariyle GüneÅŸ Sigortada Mali Ä°ÅŸler Yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve baÅŸladı.Bu görevinin ardından Vakıf Emeklilik Genel Müdürü oldu. 15/08/2013 tarihinde SPK tarafından Turkcell Yönetim Kurulu Bağımsız ÃœyeliÄŸi’ne atandı. Evli ve iki çocuk babası olan Bostan, iyi derecede Ä°ngilizce biliyor.
Türkiye Varlık Fonunun geliÅŸim sürecini deÄŸerlendirmeden önce Ulusal Varlık Fonları nedir? Nasıl ortaya çıktıkları ve Türkiye Varlık Fonuna duyulan ihtiyacı ve saÄŸlayacağı faydaları aÅŸağıda kısaca özetlersek´
Varlık Fonu Nedir?
Ulusal Varlık Fonları; hükümetler tarafından ellerinde bulunan varlıkların kontrolü, yönetimi ve geliştirilmesi ile yurtdışı yatırım yapmak dahil, çeşitli yatırım stratejileri oluşturmak amacıyla kurulan özel amaçlı yatırım fonları veya varlıklardır.
Nasıl Ortaya Çıktı, Gelişim Süreci Nedir?
Uluslararası para sisteminde ve finans sektöründe giderek daha fazla önem kazanmaya baÅŸlayan ulusal varlık fonlarının ilk örnekleri 1950’li yıllara dayanmakla birlikte söz konusu fonların dünya çapındaki toplam büyüklükleri, geçtiÄŸimiz son 15-20 yıllık dönemde artış göstermiÅŸtir. YaÅŸanan ekonomik ve finansal krizler, artan ÅŸehirleÅŸme oranı, dünya ekonomik merkezinin AB ve ABD’den Asya’ya kayması, doÄŸal kaynakların kıtlığı gibi etkenler 2000 yılların başından itibaren altyapı yatırımlarının önemini arttırmış ve bu çerçevede ulusal varlık fonları çok büyük önem kazanmıştır.Bu fonlar dünyada neden önemli hale geldi sorusunu sorduÄŸumuzda, ülkeler bazında farklı amaçlara yönelik olarak kurulmakla birlikte, genel olarak, küresel ekonomik sistemde istikrara, ülke ekonomilerinin geliÅŸimine ve kalkınmasına kaynak saÄŸlamaktadırlar.
Varlık fonları sayesinde geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerin aralarındaki farkın kapanmaya ve zenginliklerin dengelenmeye baÅŸladıkları görülmektedir. Bir zamanlar yabancı portföy yatırımcılarını pasif olarak çekebilen geliÅŸmekte olan ülkeler UVF’ler sayesinde artık uluslararası finansal pazarlarda önemli ve aktif birer oyuncu haline geldikleri gibi, döviz ve hisse senedi piyasalarını artan bir ÅŸekilde etkilemeleri açısından dikkatle takip edilmeye baÅŸlandığını söyleyebiliriz.
Öte yandan, dünyadaki düşük reel faiz ortamında daha yüksek getiri ve uzun vadeli yatırım için varlık arayan uluslararası kurumsal yatırımcılar açısından önemli bir seçenek olduklarını ve gelişmekte olan ülkelerin kurdukları varlık fonlarıyla özellikle altyapı projelerine önemli miktarda yatırım çektikleri de bir gerçek.
Halihazırda dünyada mevcut 82 ulusal yatırım fonu 7,4 Trilyon Dolarlık bir kaynağı yönetiyor. 2009’da bu rakam 3,2 Trilyon Dolar mertebesindeydi, 2020 yılında ise bugünkü miktarın iki katına çıkarak 15 Trilyon Dolar olacak. Bu da gösteriyor ki, bu fonlar gelecekte de global ekonomiye yön veren, önemli bir enstrüman olma iÅŸlevlerini devam ettireceklerdir.
Türkiye Varlık Fonuna Neden İhtiyaç Duyulmuştur ?
Türkiye, siyasi olarak zor bir coğrafyada, her yıl ortalama %1,3 oranında artan nüfusuyla, kaliteli ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamaya çalışan ve yapısal çözümler üretmek zorunda olan bir ülkedir. Cumhuriyetimizin 100 yılı için belirlenen ekonomi ve dış politika hedefleri; global piyasalardaki şoklara dayanıklı, istikrarlı ve yüksek oranda büyüyen, marka değeri yaratabilen bir ekonomiyi zorunlu kılmaktadır.
Türkiye’nin ihtiyaç duyduÄŸu yatırımların yapılması ve istikrarlı büyüme seviyesinin elde edilmesi için elde edilen kaynakların bir bölümünün yönetiminin tek elde toplanarak, getirisi daha yüksek, tasarruf eksikliÄŸini giderecek ve ülke ekonomisi açısından stratejik sektörlere finansman saÄŸlayacak yatırım alanlarında deÄŸerlendirilmesi ihtiyacı söz konusudur ve bu fon ile bu ihtiyaç giderilebilecektir. Aynın zamanda konjonktürel ÅŸoklara karşı, bölgesel krizlere karşı ekonomimizi daha da dayanıklı hale gelmesi saÄŸlanacaktır.
Türkiye Varlık Fonu Ne Fayda Sağlayacaktır?
Ulusal Varlık Fonu ile devlet bütçesi, ihracat ve diğer gelir / giderde oluşacak değişimden korunacak, sosyo-ekonomik gelişimler fonlanacak,
Stratejik önemi olan şirketler ve/veya ülke ekonomisi açısından önemli sektörlere/yatırımlara finansman sağlanacaktır.
Türkiye’de varlıkların menkulleÅŸtirilerek finansman oluÅŸturması ile ülke kredibilitesi iyileÅŸtirilecek ve kamu kesimi borçlanma oranını arttırmadan hem ulusal hem de uluslararası piyasalardan fon elde edilecektir.
Ülke ekonomisi açısından önemli sektörlerin sürdürülebilirliği için finansal disiplinin artırılması ve gerektiğinde satın almalarla küresel ölçekli şirketlere dönüştürülebilecektir.
Greenfield ya da devam eden projeler için, proje tahvili çıkartılması ile finansman sağlayıcı rolü üstlenecektir.
Åžeffaf ve güçlü kurumsal altyapısı ile uluslararası yatırımcıların Türkiye’de doÄŸrudan yatırım yapmalarını teÅŸvik edecektir.
Henüz yorum yapılmamış.